Hrvatski katalog


Bhaktivinoda Thakura

Prihvaćanje Gospodina kao Održavatelja

1

 1. Kako je osoba poput mene dostigla Tvoje utočište? Zasigurno samo Tvojom milošću, jer uvijek težiš za pročišćenjem i oslobođenjem palih duša.
 2. Ti si mi jedina nada, jer si pun sažaljenja i milosti. Ne postoji osoba kojoj je Tvoja milost potrebnija nego meni. Sigurno ćeš rastjerati sav strah.
 3. Nitko drugi nema moć da me oslobodi. O milostivi Gospodine, Svojom izjavom ljubazno oslobodi ovog bezvrijednog i niskog grješnika.
 4. Odrekao sam se svega i došao Tvojim lotosovim stopalima. Tvoj sam vječni sluga, a Ti si moj zaštitnik i održavatelj, o Gospodaru svemira!
 5. Sve je Tvoje. Ja sam tek sluga, siguran da ćeš me osloboditi. Izabrao sam Tvoja lotosova stopala kao svoje jedino utočište. Više ne pripadam sebi.
 6. Plačući, Bhaktivinoda uzima utočište do Tvojih stopala. Oprosti mu uvrede, daj mu ukus za sveto ime i ljubazno ga održavaj.

2

 1. U srcu sam se uvijek brinuo oko održavanja svoje žene i djece, vlastitog tijela i rođaka.
 2. Kako ću zaraditi novac? Kako zadržati slavu? Kako urediti vjenčanja svojih sinova i kćeri?
 3. Sada sam se kroz samopredaju pročistio od zabrinutosti. O Gospodine, sigurno ćeš se skrbiti za održavanje Svog kućanstva.
 4. Sigurno ćeš me čuvati, znajući da sam Tvoj sluga. O Gospodine, osjećam veliku sreću predano Te služeći.
 5. Svi događaji zbivaju se po Tvojoj volji, o Gospodine. Obmanuta duša u ovom svijetu tvrdi: “Ja sam činitelj”, no to je posvemašnja ludost.
 6. Ako Ti ne djeluješ prvi, što sićušna duša može učiniti? Tvojom voljom može samo žudjeti za djelovanjem, no ako ne ispuniš njenu želju, ništa ne može napraviti.
 7. Služit ću Te oslobođen svih briga, a ukoliko se kod kuće dogodi bilo dobro ili loše, to neće biti moja odgovornost.
 8. Bhaktivinoda tako odustaje od svoje samostalnosti i zaokuplja se samo služenjem Tvojih lotosovih stopala, bez drugog zanimanja u životu.

3

 1. Sad, kada sam predao sve što posjedujem, padam na koljena pred Tvojom kućom. Ti si Svevišnji Gospodin. Ljubazno me smatraj Svojim psom.
 2. Veži me lancima u blizini i održavaj me kako želiš. Ostat ću na pragu i neću dozvoliti neprijateljima da uđu u Tvoju kuću. Držat ću ih na međi koja okružuje Tvoj dom.
 3. Hrana će mi biti bilo kakvi ostaci koji preostanu nakon što Tvoji bhakte časte Tvoju prasadu. Gostit ću se tim ostacima s velikim zanosom.
 4. Dok sjedim ili ležim, neprestano ću meditirati na Tvoja lotosova stopala. Kad god pozoveš, odmah ću Ti dotrčati i ushićeno plesati.
 5. Nikad neću misliti o vlastitom održavanju, već ću se oduševljavati u raznim zanosima. Bhaktivinoda Te prihvaća kao svoju jedinu podršku.

4

 1. O mladoliki sine kralja Vrađe, Ti si Gospodin svih. Stvaranje i uništavanje u svemiru odvijaju se prema Tvojoj volji.
 2. Prema Tvojoj volji, Brahma stvara, a u skladu s Tvojom voljom Gospodin Višnu održava.
 3. U sličnoj pokornosti Tebi, Šiva uništava i po Tvojoj želji maya gradi zatvor ovog svijeta.
 4. Po Tvojoj volji živa bića se rađaju i umiru, i po njoj upoznaju blagostanje i propast, sreću i tugu.
 5. Sićušna duša ograničena mayom bezuspješno se trza u okovima svjetovne želje. Bez Tvog odobrenja, ništa ne može učiniti.
 6. Moj si zaštitnik i održavatelj. Bez Tvojih lotosovih stopala, za mene ne postoji nada.
 7. Kako više nemam povjerenja u vlastitu snagu i trud, ovisim jedino o Tvojoj volji.
 8. Bhaktivinoda je najjadniji i njegov ponos je skršen. Sada će živjeti ili umrijeti, kako god Ti želiš.
Datasheet

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported License
Page last modified on March 09, 2008, at 05:19 PM