Mi a Bhaktipédia?

A Bhaktipédia a lexikon.bhakti irodalmának gyűjteménye, amely lehetővé teszi a nyilvánosságra hozatalt, és azt is, hogy egy világméretű szerkesztőség dolgozzon ezeknek a szövegeknek a tökéletesítésén, csiszolásán.

A Bhaktipédia alapvetően szöveggyűjtemény, méghozzá elfogadott hitelességű szövegeké, amik a bhakti-jógát tanulmányozók számára fontosak lehetnek. Ez nem missziós honlap, hanem könyvtár és szerkesztőség. Ezért nem helyettesít semmilyen szervezeti vagy személyes honlapot. A semlegességét meg kívánja őrizni, hogy ne érezze senki azt, hogy ő nem járulhat hozzá ehhez a munkához. A Bhaktipédia egyelőre magyar nyelven működik, de készülnek az idegen nyelvű változatok is, s remélem mindenfelől jönnek majd a bhakták, hogy feltegyék anyagaikat, s együtt dolgozzanak a szövegek javításán.

A Bhaktipédia szó jelentése: bhakti - istenszeretet, pédia - tanítás, vagyis az Istenszeretet tanítása.

Hogy miért e sajátos szanszkrit-ógörög szóösszetétel?

Az internet az utóbbi néhány évben nagy minőségi fejlődésen ment át, amit sokan Web 2-nek is neveznek. Ez nem technikai változás, hanem a felhasználás módjában történt fordulat, melynek lényege az együttes munka és a közösségépítés. A blogok, az iwiwhez hasonló közösségek és a wikipédia jelzik, miről is van szó. A Bhaktipédiának a Wikipédiához van köze. A Wikipédia ma a világ legnagyobb on-line lexikonja, amiben millión felüli címszó található, s amit sok ezer önkéntesből álló közösség szerkeszt. Bármelyikünk bekapcsolódhat a szerkesztésbe, s akár tíz percen belül egy új szócikk szerzője lehet. Ez a lexikon tehát nem csak olvasható, hanem mindjárt szerkeszthető is. Ez elsőre ijesztőnek hangzik, de mivel a korrekció lehetősége is azonnal adott, a gyakorlatban meglehetősen jó minőségű és megbízható szövegek jönnek létre. Ma már a wiki elvén sokféle dolgot szerkesztenek közösen a hálón, s a Bhaktipédia is ebbe a családba tartozik, a wikibook csoportba.

A Bhaktipédia működésének alapja a pmWiki szoftver, ami a szerverünkön fut és egyszerűen, a böngészőn keresztül lehet használni minden különösebb szakértelem nélkül.

Mivel a szentírások javítása speciális ismereteket igényel, csak jelszó kérése után válhatsz szerkesztővé ill. tölthetsz fel anyagot. Minden szövegnek van egy fő gondozója, aki eldöntheti, kinek a segítségében tud megbízni. Ebben a kezdeti fázisban a szerkesztésért felelő B.A. Késava Szvámíhoz lehet jelszóért fordulni.

Page last modified on July 16, 2008, at 05:49 PM