Az első lépések...

A védikus irodalom zavarba ejtően hatalmas. A hagyományt követők ezért soha nem próbálták szakavatott vezető nélkül tanulmányozni. De hol kezdje az ismerkedést az, akinek e kultúra ismeretlen? Kiválogattunk néhány olyan írást, amellyel bátran nekiindulhatunk az útnak.

Bhagavad-gítá

  • A Bhagavad-gítá a Mahábhárata egyik része, párbeszéd Krisna és Ardzsuna, az egyik Pándava herceg között. Alapszinten különféle, itt jógáknak nevezett filozófiai tanítások összehangolt bemutatása, középszinten a tanítások rendszerbe állítása vagy rangsorolása. Többféle választási lehetőséget kínál azok számára, akik az igazságot keresik, és gyorsan el akarnak igazodni a védikus irodalom sűrű erdejében. A harmadik és legfontosabb szint azonban annak a megértése, hogy Krisna közvetlenül, személyesen szól hozzánk. Mindannyian abban a helyzetben vagyunk, mint Ardzsuna. Olyan régóta élünk az anyagi világban, hogy nem látjuk világosan, mi a kötelességünk, mi a legjobb számunkra. Krisna személyesen szól mindenkihez, de a tanításait abban a mértékben értjük meg, amennyiben lebontjuk a magunkénak érzett, hazug, kis világ falait. A Bhagavad-gítá számos nyelven és nagyon sokféle értelmezésben jelent meg a Nyugaton. Bhaktivédánta Szvámi közli az eredeti szöveget, a szó- és értelemszerinti fordítást, valamint a lényegre törő magyarázatokat. Ha csak egyetlen könyvet vihetnénk magunkkal a közmondásos „hajótörött-szigetre,” legyen az a Bhagavad-gítá – úgy, ahogy van.
Bhaktivinóda Thákura: A Bhágavata

  • A 150 éve született Bhaktivinoda Thákur az indiai felvilágosodás irodalmának klasszikusa, egyúttal a vaisnava hindu hagyomány kiemelkedő képviselője. Könyvében összefoglalja a védikus bölcselet lényegét, a Bhágavata Purána erkölcsi, teológiai és filozófiai tanítását. Párhuzamot von a védikus bölcselet és a nyugati gondolkodás között.
B.A. Nárajan Szvámí: Csaitanja Maháprabhu élete és tanítása

  • Nárájana Mahárádzs, a bhakti filozófiájának és gyakorlatának igazi tudósaként az isteni inkarnáció, Csaitanja Maháprabhu életútját és a vaisnavizmus filozófiáját tudományos igényességgel ismerteti. Részletesen beszél az öt alapérzelemről (rasza), az istenszeretet fajtáiról, fejlődési szakaszairól, és különösen a magasabb szintekről.
B.B.Tírtha Gószvámí: A tiszta odaadás útja

  • A könyv anyagát az 1999-es, második európai körútján elhangzott leckékből állították össze a tanítványai. Három témája a Csaitanja-csaritámritából jól ismert szambandha, abhidéja és prajódzsana: az alapvető tudás, amelyre ahhoz van szükségünk, hogy belépjünk az odaadás életébe, valamint a szádhana módjai, mit kell tennünk, hogy elérjük a célt, a préma-bhaktit.
Walther Eidlitz: Ismeretlen India
Page last modified on March 05, 2008, at 09:01 AM